A konyak és a szivar párosítása egy különleges érzékszervi utazás a hölgyek és az úriemberek számára egyaránt. A cikkben annak járunk utána, hogy melyek azok a konyakok és szivarok, amelyeket érdemes kipróbálni.

Az iDrinks oldalán megismerhető a konyakok világa, és beszerezhető néhány különleges változat.

A konyak és a szivar lényege

A konyak a kifinomultság és az elegancia megtestesítője. Minden esetben meghatározott szőlőfajtákból készül: Ugni Blancból, Colombardból, és Folle Blanchból. A copper stillben, nevezetesen Charentais desztillációs készülékben történik a kétszeres lepárlás, majd pedig tölgyfahordóban az érlelés.

A szivarok gondosan termesztett dohánylevelekből készülnek olyan egzotikus országokban, mint például Kuba, Nicaragua, a Dominikai Köztársaság és Honduras. A kézművesek minden egyes szivart kézzel sodornak. A szivar ízét és aromáját befolyásolja a dohány erjesztési és érlelési folyamata.

Az egyensúly megtalálása

Fontos az egyensúly megtalálása a konyak és a szivar zamata között. Csak így jöhet létre a harmónia. Akkor lesz igazán különleges a kóstolás élménye, ha mind a szivart, mind a konyakot eredeti jegyek jellemzik íz és szín tekintetében egyaránt. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy se a szivar, se a konyak ne dominálja le egymást. A lényeg, hogy magasabb szintre emeljék egymás zamatát. Testesebb konyakhoz testesebb szivart érdemes választani, míg könnyedebb italhoz lágyabb szivart.

A párosítás során fontos a szivarok finom árnyalatai és a konyak gazdag komplexitása közötti egyensúly megteremtése. Továbbá érdemes kiegészítő ízeket keresni. Például, ha egy konyak fűszeres és aszalt gyümölcsös árnyalatokkal rendelkezik, akkor ez tökéletesen kiegészíthet egy olyan szivart, amely bővelkedik diós és fás jegyekben.

Kontrasztosabb választásokra is sor kerülhet, például a konyak édessége képes ellensúlyozni a robosztusabb szivar intenzitását. A lényeg, hogy nem szabad félni a kísérletezéstől. Érdemes kipróbálni az izgalmas kombinációkat.

Szivar és konyak

Kiváló választás a szivarok terén a Romeo y Julieta Añejados, amelyet 5-8 éven át cédrusdobozban érlelnek. Ehhez kifinomult és sima konyak illik, ami nem nyomja le a gyengéd ízeket. Jó választás például a Rémy Martin Accord Royal, amely gyengéd ízzel és mogyoróvajas összhanggal rendelkezik. Továbbá a Courvoisier XO is jó választás, amely vaníliás áramlással és karamellás testtel rendelkezik.

A szivarok közül választható La Aurora 1903 Smaragd is. A töltőanyag Brazíliából, Peruból és Nicaraguából származó dohányt is tartalmaz. Ehhez tökéletes választás a Martell Cordon Bleu Cognac.

A cikkben említett konyakok megtalálhatóak az iDrinks kínálatában. Érdemes ellátogatni az oldalra és megtekinteni a kínálatot, valamint beszerezni néhány különleges nedűt.