Szeretnél a magad ura lenni? Van egy tuti üzelti ötleted, de nem tudod, hogyan kamatoztathatnád a legjobban? Szeretnél céget alapítani, de nem tudod hogyan? Segítünk! Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket a cégalapítás témakörében és meg is válaszoljuk őket!

Megéri elindítani a saját vállalkozásomat?

A cégalapítás nem csak szabadsággal, de felelősséggel is jár. Azonban a megfelelő ötlet esetén mindenképpen érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen így saját magunkért dolgozhatunk.

Ráadásul egyéni vállalkozás esetében arra is van lehetőség, hogy munka, tanulás vagy nyugdíj mellett végezzük, így egyrészt a befizetendő járulékaink is csökkennek, illetve lehetőség van extra keresethez jutni, esetleg kipróbálni magunkat egy új világban a biztos háttér feladása nélkül.

Hány féle vállalkozást indíthatok?

Magyarországon több cégformára is lehetőség van. Indíthatunk Kft.-t, Bt.-t, Zrt.-t és egyéni vállalkozást, valamint egyéni céget. Ezeknek mind megvan a maga előnye és hátránya, attól függően, hogy milyen szempontjaink vannak. Azonban még a cégalapítás előtt el kell döntenünk, hogy melyik formát szeretnénk használni.

Melyik a legjobb cégforma?

Erre nincs egyértelmű válasz, mindig helyzetfüggő a dolog. A Kft. (korlátolt felelősségű társaság) rendkívül népszerű, azonban alapításához 3 millió forint szükséges. Hasonló a helyzet a Zrt. (zártkörű részvénytársaság) esetén is, itt azonban már 5 millió forintra van szükség az induláshoz.

Ehhez képest a Bt. (betéti társaság) bármilyen kis összeggel alapítható, mindenképpen kell viszont hozzá minimum egy kül- és egy beltag, akik közül ez utóbbi a teljes magánvagyonával is felel a cég működéséért.

Az egyéni vállalkozás pedig sok szabadságot ad és, ahogy említettük másodállásban is végezhető így kifejezetten ideális olyan esetben, amikor a hobbinkból szeretnénk legális bevételhez jutni, azonban sok esetben korlátol, például nem vehetünk fel alkalmazottakat sem.

 

Szükségem lesz saját irodára?

Nem feltétlen. Minden cégnek, vállalkozásnak és egyéni vállalkozónak azonban rendelkeznie kell egy székhellyel. Bizonyos esetekben ez lehet az alapító lakhelye is, viszont előfordulhat, hogy a székhelyre vonatkozó feltételek teljesítésének követelménye miatt (például a cég jelenlétének jelölése, vagy a cég elérhetőségének biztosítása munkaidőben), vagy a személyes szféránk megvédése érdekében dönthetünk úgy, hogy más székhelyet jegyzünk be.

Persze ez sem feltétlen kell egy külön irodát jelentsen, a székhelyszolgáltatásnak köszönhetően megbízhatunk egy székhelyszolgáltatót is azzal, hogy biztosítsák számunkra a bejelentett székhelyet.

Ez a megoldás számtalan előnnyel bír, egyrészt egy iroda fenntartásának töredékéért igénybe vehető, garantáltan megfelelünk minden követelménynek, minden hivatalos irat el fog hozzánk jutni és nem kell tartani attól sem, hogy épp nem tartózkodunk otthon egy kézbesítés vagy ellenőrzés idején.

Hol tudok cégalapítás esetén segítséget kérni?

Hiába a tökéletes terv és a sok motiváció, egy cég megalapítása a megfelelő tudás hiányában igencsak bonyolult. Ugyan egyéni vállalkozást már az Ügyfélkapun keresztül is indíthatunk, ehhez is tudni kell rengeteg mindent, hiszen az űrlapok nem fogják a kezünket és elég egyetlen rosszul behúzott X, rengeteg kellemetlenség és hosszú hetek ügyintézése szakadhat a nyakunkba.

Szerencsére van megoldás, ma már több vállalkozás is a segítségünkre van egy cégalapítás során. Ezek közé tartozik a Logosz cégcsoport is, amely kiterjedt hálózattal, Budapesten és vidéken egyaránt várja az ügyfeleket.

Tapasztalatunknak köszönhetően a cégalapítás velünk gyors, egyszerű és kényelmes, ráadásul így biztosíthatja, hogy stabil lábakon álló vállalkozással vág bele az önálló üzleti élet világába.