Egy ősi, mintegy 2500 évvel ezelőtt épült város maradványait tárták fel a tudósok az Amazonas vidékén, Ecuador keleti részén, ami jelentős régészeti felfedezésnek számít. A BBC News számolt be a kutatásról.

Az Upano-folyó völgyében található várost szövevényes út- és csatornahálózat kötötte össze. A település egy vulkáni hegy termékeny talaján épült, és feltehetően maga a vulkán okozta annak pusztulását.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai által végzett régészeti kutatások eredményei alapján a város romjai átírhatják a korabeli őslakos kultúrákkal kapcsolatos ismereteket. Stephen Rostain professzor, a kutatást vezető szakember szerint a város régebbi, mint bármely más, ismert amazóniai lelőhely, és ez megváltoztathatja a térség társadalmi szerkezetéről alkotott képünket.

Antoine Dorison, a tanulmány társszerzője megjegyezte, hogy a felfedezés cáfolja azt a gyakori elképzelést, miszerint az amazóniai őslakosok egyszerű csoportokban éltek. A város léte azt mutatja, hogy bonyolult városi társadalmakban éltek.

A város mintegy ezer évig lakott volt, és a tudósok szerint akár tízezrek, ha nem százezrek élhettek ott. A város felméréséhez repülőről végzett lézeres érzékelőkkel (LIDAR technológiával) térképezték fel a területet, felfedezve hatezer négyszögletes, magas platformot, amelyek lakóhelyül és szertartási célokra is szolgáltak.

A 25 kilométer hosszú úthálózat a feltárás egyik legnagyobb meglepetése volt. A régészek az 1970-es évek óta keresték a várost, de csak most sikerült alaposan feltárniuk.

José Iriarte, az Exeteri Egyetem tudósa kiemelte, hogy a város jól szervezett civilizációt képviselt, amely hasonlóságot mutat a maják civilizációjához, de teljesen más építészettel, földhasználattal és fazekassággal. A régészek a helyszínen korsókat, növényőrlő köveket és égett magvakat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy az ott élő emberek elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak, kukoricát és édesburgonyát termeltek, valamint édes sört fogyasztottak.

forrás mti